Ik zoek een huisStap 1
De eerste stap naar het kopen van een woning, is het bepalen wat u wilt.
Zoekt u een bestaand huis of wilt u zelf iets laten bouwen?
Gaat u voor een appartement of wilt u liever een huis met een tuin?
Hoeveel kamers heeft u nodig en in welke stad, dorp of wijk wilt u wonen? 

Komt u hier niet uit? Peter Deen Makelaardij kan u hierbij ook helpen!
Kom gerust langs voor een bakje koffie bij ons op kantoor. 

Stap 2
Wanneer u die beslissing heeft genomen, volgt het maken van een financieel plan.
Maak inzichtelijk wat uw inkomsten zijn, waar u op dit moment uw geld aan uitgeeft en hoeveel. Denk daarbij niet alleen aan de huishoudelijke kosten, maar ook aan uw hobby’s, vakanties en dergelijke.
Op basis hiervan berekent uw hypotheekadviseur de hoogte van het bedrag dat u kunt lenen.   

Stap 3
Wanneer u op zoek gaat naar een woning, is het verstandig om een kijkje te nemen in verschillende gemeenten en wijken. Let daarbij op faciliteiten zoals scholen en winkels of een station. Probeer een beetje de sfeer te proeven.
Heeft u het huis van uw dromen gevonden, maak dan een afspraak om de woning te bezichtigen. Tijdens de bezichtiging krijgt u van ons de bij ons bekende en relevante informatie aangaande de woning. Daarnaast heeft u zelf de gelegenheid tot het stellen van vragen. Als potentiele koper heeft u een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat u een eigen verantwoordelijkheid heeft en bij twijfel zelf nader onderzoek dient te verrichten.

Stap 4
Schrijf op wat u opviel aan het huis en hoe de sfeer op u overkwam. Zeker wanneer u meer woningen bezichtigt, is dit aan te raden. Zo weet u achteraf wat u precies heeft gezien en wat u er op dat moment van vond.

Stap 5
Staat het huis u aan en zou u er graag willen wonen?  Dan kunt u een bod uitbrengen. Uw bieding wordt vertrouwelijk behandeld. Behalve onderhandelingen over de prijs zijn ook andere punten van belang, zoals;  opleveringsdatum en lijst van zaken. Ook de door u gemaakte voorbehouden zoals “financiering” worden meegewogen.

Stap 6
Als de woning is gekocht worden de gemaakte afspraken door ons vastgelegd in de koopovereenkomst overeenkomstig het “model koopovereenkomst”vastgesteld door de Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen NVM, de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Na ondertekening zal de makelaar zorgen voor de verdere afwikkeling en de, met de eigendomsoverdracht belaste, notaris op de hoogte stellen.